Lyhyempi versio kirjoituksesta on julkaistu Helsingin Sanomien mielipideosastolla 4.4.

Ali Harlin, konsortion johtaja.

Muovin haitat on tuotu laajasti esille. EU:n muovistrategia ja kansallinen muovitiekartta syntyivät nopeasti. Muovitiekartan avainsanat vähennä, kierrätä ja korvaa mahdollistavat nopean muutoksen.

Muovin kasvu kiihtyy edelleen. Viime vuonna maailmassa käytettiin 390 miljoonaa tonnia muoveja ja vuoteen 2035 määrä uhkaa kaksinkertaistua. Kasvua kirittävät erityisesti pakkaukset 65% osuudella.

Elintarvikepakkaukset ovat tarpeellisia ruokahävikin vähentämisessä, mutta ne roskaavat. Johtamani Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama Package-Heroes-tutkimushanke tutkii mahdollisuuksia siirtyä kestävän kehityksen ratkaisuihin elintarvikepakkaamisessa.

Muovin välttäminen on kuluttajalle haastavaa, sillä tuotteet on pakattu tehokkaasti muoveihin. Muovin vähentäminen vaatii kaupan ja teollisuuden tekoja. Sopiminen on tehokas tapa vaikuttaa, kuten hiljattain syntynyt sitoumus elintarvikealan materiaalitehokkuudesta tai sopimus muovikassien ja -pussien käytöstä osoittavat.

Suomi saavutti muovien kierrätyksessä nopeasti eurooppalaisen keskitason yli 20 % kierrätysasteella. Tavoitteenamme on, että kierrättäisimme 55 prosenttia muoveista. Uutta on, että kierrätysmuovin kysyntä kasvaa saatavuutta nopeammin. Likaisten ja sekamuovien kemiallista käsittelyä takaisin raaka-aineiksi tutkitaan.  VTT:n koetehdaskokeiden perusteella termiset menetelmät, eli muovin rakenneosien kierrätys kuumentamalla, sopivat kaikille muoveille, myös biohajoaville.

Pakkausmuovien korvaamiseen on useitakin mahdollisuuksia, kuten biopohjaiset, -hajoavat ja kierrätettävät kuitumateriaalit. Kuitumateriaaliakaan ei riitä kaikkiin ratkaisuihin, eikä niiden suorituskyky riitä kaikkeen. Nopea painopaperin käytön väheneminen vapauttaa kuitenkin resursseja pakkauksiin.

Muovitiekartan tunnussanat

Kierrätysratkaisuilla, kuitumateriaaleilla ja uusilla tuotteilla voimme alentaa neitseellisen muovin valmistusta, mutta emme voi nimetä yhtä keinoa kaikkien hyötyjen saavuttamiseksi. Lainsäätäjän onkin asetettava tavoitteita ja pyrittävä vapaaehtoisiin sopimuksiin. Näitä asioita viedään eteenpäin ympäristöministeriön järjestämässä Muovifoorumissa perjantaina 5. huhtikuuta Finlandiatalossa.

Ali Harlin