Kuinka ruokapakkaamista kehittämällä voidaan edistää kestävää kiertotaloutta?

Ruokapakkaukset ovat viime vuosina saaneet runsaasti negatiivista julkisuutta niistä koituvien jäteongelmien takia. Kuvat maastossa lojuvista ja merissä ajelehtivista pakkausroskista ovat kirvoittaneet eri maissa muun muassa kuluttajakampanjoita, joissa on kehotettu jättämään turhat pakkaukset kauppaan. Myös Suomen kansallisen muovitiekartan raportissa on nostettu esiin valmistelun yhteydessä käydyssä verkkokeskustelussa kirjattu toive, että ”ruokatarpeita tulisi voida ostaa ilman, että samalla pitää ostaa (muovi)pakkaus”. Koronaviruksen leviämisen myötä pakkausten hyvät puolet ovat kuitenkin nousseet esille, ja kuluttajia …

Ruokapakkaus turvaa poikkeustilassakin

Yhteiskunnassamme vallitsee poikkeustila: koronavirus on vaikuttanut ennennäkemättömän nopeasti ja laajasti yhteiskunnan toimintaan niin meillä kuin muualla. Esimerkiksi lääkärit, hoitajat, siivoojat, opettajat, kauppiaat, ruoan ja myös ruokapakkausten tuottajat ansaitsevat suuren kiitoksen siitä, että he turvaavat meidän kaikkien kannalta oleellisia yhteiskunnan perustoimintoja – ja varmistavat, että meillä kaikilla on pakattua, säilyvää ruokaa keittiön kaapeissa. Poikkeustilan vallitessa näin tilaisuuden kirjoittaa modernin ruokapakkaamisen tärkeydestä ja ennakoida, mitä ruoan ja kuluttajatuotteiden pakkaamiselle tapahtuu koronavirusepidemian aikana …

Pakkaus palveluna?

Palvelut ovat perinteisen määritelmän mukaan ainakin osaksi aineettomia prosesseja tai toimintoja, jotka koetaan ja kulutetaan samanaikaisesti kuin ne tuotetaan. Mitä siis tarkoittaa, jos erittäin konkreettinen, muovista, paperista tai lasista valmistettu fyysinen pakkaustuote ajatellaan palveluna?

Onko kierrätys uusi musta?

EU korostaa kierrätystä ratkaisuna materiaaliongelmiin mukaan luettuna muovi- ja pakkaushaasteet. Onko tämä riittävä ratkaisu, kun tavoite muoville on vain 55 prosentin kierrätysaste? Koko ongelman hoitamiseksi tarvitaan myös muita ratkaisuja. Materiaalien ympäristövaikutukset jakautuvat ympäristön roskaantumisen ja ilmastovaikutusten kesken. Viime vuosien keskustelussa on painottunut jälkimmäinen ja siksi jätteen polttamista ei koeta enää suositeltavana ratkaisuna, vaikka roskaantumisen suhteen se olisikin tehokas keino. Ihanteellista olisi, jos kaikki käytöstä poistettu materiaali saataisiin kerättyä ja käsiteltyä …

Kuinka pahvimuki voi päätyä muovituotteiden kieltolistalle?

Jokin aika sitten seisoimme usean muun kestävyysmurroksen asiantuntijan kanssa alan konferenssissa Kanadassa miettimässä hämmentyneenä, mihin roskakorin lokeroista kädessä oleva pahvimuki pitäisi pudottaa. Oikean kolon löytymiseen tarvittiin ravintolahenkilökunnan apua, kerta toisensa jälkeen. Kierrätysjärjestelmä ei ollut intuitiivisesti selkeä ja ohjeistus oli epämääräistä, minkä seurauksena kestävyysasiantuntijoista koostuva kokousyleisö sai aikaiseksi kaoottisen sekamelskan kierrätysastioille. Tilanne oli surkuhupaisuudessaan koominen, ja samalla nosti havainnollisesti esiin kaksi kestävän elintarvikepakkaamisen pullonkaulaa: kierrätysjärjestelmän ontuminen ja elintarvikepakkauksissa käytettyjen materiaalien monimuotoisuus. …

Millainen on tulevaisuuden ruokapakkaus?

Ei ole olemassa yhtä materiaaliratkaisua, jolla vältettäisiin muovin aiheuttama roskaantumisongelma ja samalla vastattaisiin moninaisiin ruokapakkausvaatimuksiin. Ratkaisut on räätälöitävä tuotteen ja käytön mukaan.

Vinkkejä kesälomailijan roskakuorman vähentämiseksi

WWF:n mukaan noin kolmasosa Itämeren jätteistä syntyy vapaa-ajanvieton ja turismin myötä. Kun suuri joukko suomalaisia suuntaa kesälomallaan meren ja järvien rannoille on tärkeää pohtia, miten lomailijan roskakuormaa voisi vähentää. Kun suuri joukko suomalaisia suuntaa kesälomallaan meren ja järvien rannoille on tärkeää pohtia, miten lomailijan roskakuormaa voisi vähentää. Tutkijamme jakavat kuusi vinkkiä kesälomailijan roskakuorman vähentämiseen.

Ruokapakkausten ympäristökestävyyttä voidaan arvioida vain systemaattisella elinkaariarvioinnilla

Package-Heroes-hankkeessa uusien pakkausratkaisujen ja -vaihtoehtojen ympäristökestävyyttä suhteessa olemassa oleviin ratkaisuihin verrataan elinkaariarviointimenetelmällä (Life Cycle Assessment, LCA). Menetelmällä selvitetään koko tuotantoketjun aikaiset, merkittäväksi havaitut potentiaaliset ympäristövaikutukset. Myös ratkaisujen suorituskyky on osa arviointia, sillä pakkauksella voi olla merkittävä vaikutus ruoan säilymiseen ja ruokahävikin määrään. Hävikkikysymys otetaan hankkeessa huomioon esimerkiksi tekemällä säilyvyyskokeita ja kuluttajatutkimusta. Tällä hetkellä julkisessa keskustelussa pakkausten ympäristömyönteisyyttä pohditaan aivan liian yksinkertaistetusti. Yleensä arvio tehdään vain yhden ympäristövaikutuksen näkökulmasta tai yhden …