Liity mukaan kuluttajapaneeliin ja ole pakkaussankari!

Package-Heroes-tutkimushanke etsii jäseniä kuluttajapaneeliin. Paneelin jäsenet auttavat meitä tekemään tutkimusta elintarvikepakkausten kuluttamisesta, ja osaltaan edesauttavat kestävämmän elintarvikepakkaamisen kehitystä. Paneeliin osallistuminen on pitkäkestoista, muttei kovin aikaa vievää, ja tehtävät ovat hauskoja! Joka viikko suoritettavana on yksi tehtävä. Pääset esimerkiksi dokumentoimaan kuluttamistasi kuvapäiväkirjan avulla ja arvioimaan uusien pakkausratkaisujen toimivuutta ja visuaalista ilmettä. Paneeli toimii kokonaan verkossa, ja alustalle pääset kaikilla laitteilla. Paneelin ensimmäinen vaihe kestää toukokuuhun saakka, mutta voit olla mukana myös …

Vinkkejä kesälomailijan roskakuorman vähentämiseksi

WWF:n mukaan noin kolmasosa Itämeren jätteistä syntyy vapaa-ajanvieton ja turismin myötä. Kun suuri joukko suomalaisia suuntaa kesälomallaan meren ja järvien rannoille on tärkeää pohtia, miten lomailijan roskakuormaa voisi vähentää. Kun suuri joukko suomalaisia suuntaa kesälomallaan meren ja järvien rannoille on tärkeää pohtia, miten lomailijan roskakuormaa voisi vähentää. Tutkijamme jakavat seitsemän vinkkiä kesälomailijan roskakuorman vähentämiseen.

Kuluttaja ja ruokapakkaus – uusia näkökulmia kuluttajakulttuurien tutkimuksesta

Kestäviin kuluttajavalintoihin liittyvässä kirjallisuudessa vaikuttaa olevan yhden näkökulman mentävä aukko: kulttuurisesta näkökulmasta aihetta on lähestytty huomattavan harvoin. Emme ole kovin hyvin selvillä siitä, miten ihmisten arkipäiväisessä elämässä läsnä olevat asiat vaikuttavat kulutuskäyttäytymiseen, siitä millaisia erilaisia kestävän kuluttamisen kulutuskulttuureja on olemassa tai siitä, millainen pakkauskulttuuri olisi kulttuurisesti kestävää.

Onko kierrätys uusi musta?

EU korostaa kierrätystä ratkaisuna materiaaliongelmiin mukaan luettuna muovi- ja pakkaushaasteet. Onko tämä riittävä ratkaisu, kun tavoite muoville on vain 55 prosentin kierrätysaste? Koko ongelman hoitamiseksi tarvitaan myös muita ratkaisuja. Materiaalien ympäristövaikutukset jakautuvat ympäristön roskaantumisen ja ilmastovaikutusten kesken. Viime vuosien keskustelussa on painottunut jälkimmäinen ja siksi jätteen polttamista ei koeta enää suositeltavana ratkaisuna, vaikka roskaantumisen suhteen se olisikin tehokas keino. Ihanteellista olisi, jos kaikki käytöstä poistettu materiaali saataisiin kerättyä ja käsiteltyä …

Kuinka pahvimuki voi päätyä muovituotteiden kieltolistalle?

Jokin aika sitten seisoimme usean muun kestävyysmurroksen asiantuntijan kanssa alan konferenssissa Kanadassa miettimässä hämmentyneenä, mihin roskakorin lokeroista kädessä oleva pahvimuki pitäisi pudottaa. Oikean kolon löytymiseen tarvittiin ravintolahenkilökunnan apua, kerta toisensa jälkeen. Kierrätysjärjestelmä ei ollut intuitiivisesti selkeä ja ohjeistus oli epämääräistä, minkä seurauksena kestävyysasiantuntijoista koostuva kokousyleisö sai aikaiseksi kaoottisen sekamelskan kierrätysastioille. Tilanne oli surkuhupaisuudessaan koominen, ja samalla nosti havainnollisesti esiin kaksi kestävän elintarvikepakkaamisen pullonkaulaa: kierrätysjärjestelmän ontuminen ja elintarvikepakkauksissa käytettyjen materiaalien monimuotoisuus. …