WWF:n mukaan noin kolmasosa Itämeren jätteistä syntyy vapaa-ajanvieton ja turismin myötä. Kun suuri joukko suomalaisia suuntaa kesälomallaan meren ja järvien rannoille on tärkeää pohtia, miten lomailijan roskakuormaa voisi vähentää.

Kuva: Päivi Karhunen / Kuvia Suomesta

Lomaillessa voi olla vaikeaa välttää muoveja ja kertakäyttöisiä pakkauksia. Mökkeilijät valitsevat kaupasta hyvin säilyviä, pakattuja tuotteita. Mökillä ei välttämättä ole perustarvikkeita kuivakaapissa, jolloin mukaan tarttuvat pienemmät ja kenties enemmän pakatut vaihtoehdot. Mökillä lajittelu on hankalaa, ja kun suuri joukko mökkeilijöitä asuttaa samaa aluetta samaan aikaan, haja-asutusalueiden jätekatokset pullistelevat täysinä, ja roskia päätyy helposti maastoon.

Myös suuret yleisötapahtumat, kuten festivaalit tai markkinat, tuottavat valtavan määrän roskaa, jota harva viitsii lajitella. Monet tapahtumanjärjestäjät ovatkin havahtuneet jätteiden keruun, lajittelun ja kierrätyksen tärkeyteen. Kesätapahtumissa järjestäjän vastuunkannon merkitys korostuu, sillä innokkaankin kierrättäjän hyvät aikeet jäävät herkästi toteutumatta, jos tapahtumapaikalta ei löydy asianmukaisia jäteastioita.

Kuva: Aranxa Esteve / Unsplash

Listasimme muutaman vinkin lomailijan jätekuorman vähentämiseksi:

  1. Mikäli mahdollisuudet lajitteluun ja kierrättämiseen ovat rajalliset, riittää, että huolehtii omien roskiensa päätymisestä roska-astiaan. Esimerkiksi jätteenpolttolaitokselle päätyvä muoviroska on aina monin kerroin ympäristön kannalta parempi kuin roska, joka jää luontoon.
  2. Valitse tuotteita, joita ei ole pakattu liikaa tai joiden pakkausmateriaali kelpaa kierrätettäväksi.
  3. Yksittäispakattujen eväiden sijaan retkelle voi ottaa mukaan isomman pakkauksen, josta jaetaan kaikkien kesken. Myös omia juomapulloja, mukeja ja aterimia voi kantaa mukana.
  4. Hedelmät ovat oivallisia välipaloja eivätkä ne tarvitse pakkauksia.
  5. Maatilatoreilta ja muista lähimyyntipisteistä voi usein ostaa esimerkiksi leipää ja vihanneksia omaan astiaan tai pakkaukseen.
  6. Hyödynnä yleisötapahtumien kierrätysmahdollisuudet: Esimerkiksi Ruisrock on muiden jätehuollon ohella panostanut muovin erilliskeräykseen. Anniskelualueen tuopit ovat tapahtumissa monesti pantillisia joten niitä ei kannata heittää pois.

Kestävämpien pakkausten valinta ei ole kuluttajalle helppoa, ja etenkin rutiinista poikkeavien tilanteiden kohdalla se on erityisen haastavaa. Package-Heroes-hankkeessa tutkimme myös sitä, kuinka tehdä kestävistä pakkauksista ympäristöystävällisyyden lisäksi myös käyttäjäystävällisiä sekä arjessa että lomalla.

 

Vastaa