WWF:n mukaan noin kolmasosa Itämeren jätteistä syntyy vapaa-ajanvieton ja turismin myötä. Kun suuri joukko suomalaisia suuntaa kesälomallaan meren ja järvien rannoille on tärkeää pohtia, miten lomailijan roskakuormaa voisi vähentää. Tänä kesänä aihe on ollut ajankohtaisempi kuin koskaan, kun koronaepidemian myötä esimerkiksi kertakäyttöisten noutopakkausten määrä on noussut huomattavasti katukuvassa.

Kuva: Päivi Karhunen / Kuvia Suomesta

Lomaillessa voi olla vaikeaa välttää muoveja ja kertakäyttöisiä pakkauksia. Mökkeilijät valitsevat kaupasta hyvin säilyviä, pakattuja tuotteita. Mökillä ei välttämättä ole perustarvikkeita kuivakaapissa, jolloin mukaan tarttuvat pienemmät ja kenties enemmän pakatut vaihtoehdot. Mökillä lajittelu on hankalaa, ja kun suuri joukko mökkeilijöitä asuttaa samaa aluetta samaan aikaan, haja-asutusalueiden jätekatokset pullistelevat täysinä, ja roskia päätyy helposti maastoon.

Tänä kesänä suuret yleisötapahtumat on pitkälti peruttu, joten tältä osin perinteisiltä jätevuorilta vältytään. Kuitenkin koronarajoitusten hellittämisen ja lomien myötä julkiset kokoontumiset ja piknikit lisääntyvät ja roskan määrä sitä myöten kasvaa, etenkin kaupunkien suosituilla kokoontumispaikoilla.

Puistojen roskaantuminen on herättänyt kevään kuluessa paljon keskustelua. Ihmettelyä on aiheuttanut sekä roskaavien ihmisten asenteet, mutta myös roska-astioiden vähyys ja liian harva tyhjennysväli. Innokkaankin kierrättäjän hyvät aikeet jäävät herkästi toteutumatta, jos asianmukaisia jäteastioita ei löydy tai ne ovat täynnä.

Listasimme muutaman vinkin lomailijan jätekuorman vähentämiseksi:

  1. Mikäli mahdollisuudet lajitteluun ja kierrättämiseen ovat rajalliset, riittää, että huolehtii omien roskiensa päätymisestä roska-astiaan. Esimerkiksi jätteenpolttolaitokselle päätyvä muoviroska on aina monin kerroin ympäristön kannalta parempi kuin roska, joka jää luontoon.
  2. Ota piknikille mukaan varmuuden vuoksi oma jätepussi, ja kanna se mukanasi lähimpään julkiseen roskikseen tai kotiisi.
  3. Valitse tuotteita, joita ei ole pakattu liikaa tai joiden pakkausmateriaali kelpaa kierrätettäväksi.
  4. Kiinnitä huomiota myös noutoruokapakkaukseen. Valitse sellainen tuote, jota ei ole pakattu liikaa tai pyydä kevyempää pakkausta. Kysy, onko mahdollista saada ruoka omaa rasiaan, tai kahvi omaan termosmukiin.
  5. Yksittäispakattujen eväiden sijaan retkelle voi ottaa mukaan isomman pakkauksen, josta jaetaan kaikkien kesken. Myös omia juomapulloja, mukeja ja aterimia voi kantaa mukana.
  6. Hedelmät ovat oivallisia välipaloja eivätkä ne tarvitse pakkauksia.
  7. Maatilatoreilta ja muista lähimyyntipisteistä voi usein ostaa esimerkiksi leipää ja vihanneksia omaan astiaan tai pakkaukseen.

Kestävämpien pakkausten valinta ei ole kuluttajalle helppoa, ja etenkin rutiinista poikkeavien tilanteiden kohdalla se on erityisen haastavaa. Package-Heroes-hankkeessa tutkimme myös sitä, kuinka tehdä kestävistä pakkauksista ympäristöystävällisyyden lisäksi myös käyttäjäystävällisiä sekä arjessa että lomalla.

 

Blogi on julkaistu alun perin 1.7.2019. Päivitetty 17.6.2020.

Vastaa