Kohti kestävää ruokapakkaamista – Tietoa ja suosituksia päätöksenteon tueksi

EU:n muoviroskan vähentämistä ja kiertotalouden edistämistä koskevat tavoitteet edellyttävät muutoksia ruokapakkaamisessa. Tämä tuo suomalaisille ruuan tuotannon, vähittäiskaupan ja pakkausteollisuuden toimijoille sekä uusia vaatimuksia että kasvumahdollisuuksia. Esittelemme Package-Heroes-tutkimushankkeen uusimmassa julkaisussa sekä poliittisen että yrityksien päätöksenteon tueksi kuusi kestävän ruokapakkaamisen kriteeriä sekä niiden välisiä jännitteitä. Lisäksi suosittelemme päättäjille neljää toimenpidettä kestävää ruokapakkaamista edistävän innovaatioyhteistyön tehostamiseksi.   Neljä suositusta päättäjille Kestävän ruokapakkaamisen strategiset tavoitteet ja toimenpideohjelma osaksi muovitiekarttatyötä Ministeriöiltä vahvempaa tukea vapaaehtoisten sopimusten osana tapahtuvaan innovaatioyhteistyöhön Yhteistyöllä Suomesta …

Kuinka pahvimuki voi päätyä muovituotteiden kieltolistalle?

Jokin aika sitten seisoimme usean muun kestävyysmurroksen asiantuntijan kanssa alan konferenssissa Kanadassa miettimässä hämmentyneenä, mihin roskakorin lokeroista kädessä oleva pahvimuki pitäisi pudottaa. Oikean kolon löytymiseen tarvittiin ravintolahenkilökunnan apua, kerta toisensa jälkeen. Kierrätysjärjestelmä ei ollut intuitiivisesti selkeä ja ohjeistus oli epämääräistä, minkä seurauksena kestävyysasiantuntijoista koostuva kokousyleisö sai aikaiseksi kaoottisen sekamelskan kierrätysastioille. Tilanne oli surkuhupaisuudessaan koominen, ja samalla nosti havainnollisesti esiin kaksi kestävän elintarvikepakkaamisen pullonkaulaa: kierrätysjärjestelmän ontuminen ja elintarvikepakkauksissa käytettyjen materiaalien monimuotoisuus. …

Tutkijat: Muoveihin kohdistuvien mahdollisten haittaverojen vaikutukset pitää arvioida perusteellisesti

  Uudessa hallitusohjelmassa “vahvistetaan Suomen roolia kiertotalouden edelläkävijänä”. Mitä kestävään elintarvikepakkaamisen keskittyvän Package-Heroes-tutkimushankkeen tutkijat ajattelevat ohjelmasta? Miten hyvin hallitusohjelma tukee elintarvikepakkaamisen kestävän tulevaisuuden kehittämistä, hankkeen johtaja, VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin? “Hallitusohjelmassa painotetaan metsäpohjaisia tuotteita ja mainitaan kiertotalous ja elintarvikkeiden pakkaaminen, mikä on hyvä asia. Paljon taas luvataan suunnitella ja selvitellä, kuten hallitusohjelmissa yleensä. Toivoisin, että tällä hallituskaudella tuettaisiin myös uusien innovaatioiden demoiksi saattamista ja kaupallistamista. Esimerkiksi start-up-yritykset pystyvät aniharvoin kaupallistamaan …

Kolme asiaa, jotka EU-parlamentaarikon on hyvä tietää elintarvikepakkaamisesta

  Ranska kielsi muovipussit vuonna 2016. Maan tavoitteena on laajentaa kieltoa koskemaan myös muovimukeja ja lautasia vuonna 2020. Useat kansainväliset pikaruokaketjut kuten McDonald’s ja Starbucks luopuvat muovisista juomapilleistä. Maaliskuussa 2019 Euroopan parlamentti hyväksyi direktiiviehdotuksen, jonka on määrä vähentää kertakäyttöisten muovituotteiden käyttöä ja tuotantoa. Direktiivi koskee myös elintarvikepakkauksia, jotka synnyttävät ison osan EU:n muovijätekuormasta. EU-parlamentaarikon kannattaa ottaa huomioon seuraavat kolme näkökulmaa, kun hän päättää elintarvikepakkaamisen tulevaisuudesta:   1. Hätiköinti muovin vähentämisessä …

Estääkö sääntely kestävämmät pakkausratkaisut?

  Sääntely on systeemin sementti. Sen tehokkuus perustuu yksiselitteisyyteen ja muuttumattomuuteen, eli sääntely on ratkaisu vakiintuneeseen ja selkiytyneeseen tilanteeseen. Pakkausmuovien kohdalla on kuitenkin tapahtunut nopea mielipiteen muutos, joka vaatii vaihtoehtoisia ratkaisuja jäteongelman selättämiseksi. Korvaavat materiaalit ovat nousseet vahvasti esille ja jopa muovin kieltämistä on vaadittu. Kaikkea muovia ei voida kuitenkaan korvata nykyisillä vaihtoehtoisilla materiaaleilla. Näin ollaan päädytty kieltämään tiettyjä kertakäyttöisiä tuotteita ja keskittymään kierrättämiseen. Erityisesti on vaadittu kieltoja merestä löydettäville …